Hoe data analyse de food delivery industrie verandert

Gebruik data in je voordeel

Technologie is een krachtig middel om data over uw restaurant te krijgen. Denk hierbij aan een POS systeem welke data verzamelt, reviews op sociale kanalen en uw eigen website. U beheert waarschijnlijk al meer data dan u denkt. Gebruikt u dit momenteel in uw voordeel? 

Data kan u veel inzichten opleveren en processen optimaliseren. Hiermee krijgt u meer grip op uw organisatie. Door data te analyseren kunt u personeelskosten drukken of betere service bieden aan uw klanten door beter in te spelen op hun voorkeuren. Lees u hieronder alvast in en bereid uzelf voor op de toekomst.

 

Wie zijn mijn klanten?

Door een klantprofiel op te bouwen krijgt u meer inzicht in de personen die jouw maaltijd kopen. Op deze manier kun je beter inspelen op hun behoeften en jouw beoordelingen hoger gewaardeerd. Heeft een klant altijd een complexe, gepersonaliseerde bestellingen? 

 

Menukaart optimaliseren

Laat jouw POS systeem data verzamelen over de verkochte producten. Een goede menukaart is in de meeste gevallen overzichtelijk en biedt verscheidene opties, zonder veel producten te hebben. ‘’Less is more’’. 

Een kosten-efficiënte menukaart biedt daarnaast ook nog inkoopvoordelen omdat je ingrediënten in meerdere gerechten kunt gebruiken. Ook het wisselen van je menukaart gedurende de seizoenen kan voordelen opleveren. Met introductie van nieuwe gerechten, kun je deze eerst als actie invoeren om vervolgens te meten hoe populair het gerecht is. 

 

Service verbeteren

Door recensies te analyseren kunt u beter bepalen waar de wensen van uw klant liggen. Hou er echter rekening mee dat uit onderzoeken is gebleken dat mensen sneller geneigd zijn een negatieve recensie te plaatsen, dan een positieve. Door alleen naar de reviews te kijken krijgt u dus een verkeerd beeld van wat klanten nou eigenlijk echt van uw restaurant vinden. 

U kunt de info van de online recensies aanvullen met telefonische recensies. Door elke avond vijf klanten op te bellen en ze persoonlijk te vragen naar hun mening, krijgt u een beter beeld. U kunt dit moment direct gebruiken om ze een kortingsbon voor de eigen website aan te bieden, in ruil voor een paar minuten tijd. Werk hierbij echter wel met een vooraf opgestelde vragenlijst, hiermee zet je de telefoontjes namelijk weer om in data.

 

Kostenbesparingen

Door de gewerkte uren van uw personeel bij te houden kan een POS systeem een labor-berekening maken. Een formule waarin de omzet wordt afgezet tegen de kosten voor personeel. Zo kan blijken dat er op bepaalde dagen structureel te veel of te weinig personeel ingezet wordt. Truc is om de ideale balans te vinden tussen ‘een drukke dag op kunnen vangen’ en niet inleveren op je service en kwaliteit. 

Zeker nu de arbeidsmarkt krap is en personeel lastig te vinden, is een labor-berekening een zeer waardevolle tool. Echter, er zijn nog veel meer manieren van meten welke u kostenbesparingen kunnen opleveren. Denk aan:

 

  • Inkoop van ingrediënten/voorraadbeheer

          Welke gerechten ervaren veel derving?

  • Marketing

         Waar en op welke manier zet ik het meest effectief mijn marketingbudget in?

  • Optimaliseren van uw menukaart

          Welke producten verkopen goed en welke minder? Verandert dit tijdens verschillende seizoenen?

 

Website/marketing

Door in te zoomen op de vraag: ‘Wie zijn mijn klanten nou eigenlijk?’ kun je bepalen hoe de omzet over de verschillende doelgroepen verdeeld is. Door deze groepen te bepalen en hier meerdere marketingacties op uit te voeren, kun je meten bij elke doelgroep, welke methode het best werkt. Hier kun jij je marketingactiviteiten op baseren.

Een goede eigen website legt veel gegevens over jouw klanten vast zodat jij een optimaal profiel op kunt stellen. Echter, deze data is niet compleet. Je hebt hierin niet de data van de online bestelplatforms waar je bent aangesloten. 

Goede Order management software is hierin van groot belang. Order-Catch bundelt alle orders, en laat jou de data zien van al jouw bestellingen. Ongeacht de bron van de bestelling.

 

De data toepassen

Door de data van uw restaurant te begrijpen en te lezen kunt u trends en problemen achterhalen. Op trends kunt u inspelen met marketingacties en problemen kunt u verhelpen doordat u weet waar het probleem vandaan komt. U kunt zelfs voorspellingen doen aan de hand van uw data voor bijvoorbeeld een nieuw gerecht. Wat maakt een populair gerecht zo populair? Daar kunt u over nadenken en gebruiken als inspiratie voor een nieuw gerecht. Met de technologie om data te verzamelen komt u meer te weten over uw restaurant!

De horeca ervaring van het Order-Catch team in combinatie met onze ondersteuning is een belangrijk voordeel van het gebruik van Order-catch. De online bestel markt groeit aanzienlijk snel en is er om te blijven. Klanten van restaurants zijn in het huidige tijdperk op zoek naar gemakkelijkere manieren om van lekker eten te genieten zonder het huis te verlaten. Order-Catch helpt u de online bestel wereld te betreden en maakt het voor u eenvoudig om online orders te ontvangen en daarbij de informatie te verkrijgen. Order-Catch helpt u met de brede keuze uit meerdere partijen en stroomlijnt het online bestelproces. Met een koppeling van Order-Catch krijgt u toegang tot de online bestel wereld en verzamelt u informatie over uw restaurant. 

← Blog